0.4 C
Kyiv
Saturday, December 6, 2025

Новини Сьогодні

«Пряничні будиночки з вікнами, що світяться, — справжнє диво», — кондитерка Олена Зіберт

«Пряничні будиночки з вікнами, що світяться, — справжнє диво», — кондитерка Олена Зіберт0

Свята наближаються. Українські майстри створюють дивовижні речі. Це і текстильні ляльки, і прикраси для ялинки, і дизайнерські свічки…

Пряничні будиночки у прозорих кульках, які створює майстриня з Чернігова Олена Зіберт, — справжнє диво. Коли у кульці «йде сніг», це виглядає казково. Пряничний будиночок не тільки гарний, але й дуже смачний.

Кілька років тому роботи Олени Зіберт були відзначені золотою медаллю на престижному всесвітньому конкурсі Cake International Virtual Edition Competition.

Нову колекцію будиночків до свят Олена Зіберт створює щороку. І кожен раз дивує ідеями.

В інтерв’ю «ФАКТАМ» Олена Зіберт розповіла про секрети створення такої краси та поділилась рецептом пряників, які кожен може спекти до свят.

«Дах створений з желейних цукерок, а віконця — з мармеладу»

– Ще на минулі зимові свята я хотіла зробити будиночки в скляних кульках, — розповідає Олена Зіберт. — Ідея прийшла несподівано. Я дістала коробку з ялинковими іграшками, і там була скляна кулька. Зразу подумала: цікаво було б помістити всередину пряничний будиночок. Минулого року втілити ідею не встигла. Отож, був час продумати кожну деталь — наприклад, варіанти снігу та підсвітки. Ось пряничні багатоповерхівки, я декорувала їх маленькими їстівними намистинками з цукрово-білкової глазурі.

Пряничні будиночки Олени Зіберт не тільки красиві, але й смачні1

Пряничні будиночки Олени Зіберт не тільки красиві, але й смачні

— Цікаво!

– А ось будиночки-хатинки в традиційних різдвяних кольорах: червоному і зеленому. Дах створений з желейних цукерок, а віконця, що світяться, з мармеладу .І це справжнє диво! В дерев'яній підставці під кульку вмонтований вимикач з батарейками, а наверх виведена світлодіодна гірлянда. Я роблю будиночок на основі з пряника, де посередині круглий отвір, в який потім і вставляються ці світлодіоди. Поряд з будиночком ялинка, ельф, різдвяні тростини, зефірки, їстівні намистини з цукрово-білкової глазурі…

Кожна деталь у пряничному будиночку вражає красою2

Кожна деталь у пряничному будиночку вражає красою

«Сніг я зробила з рисового паперу. Сніжинки вийшли неначе крижані»

— Який розмір будиночків?

— Діаметр скляної кульки — 13 сантиметрів, але отвір всього 7 сантиметрів. Мені потрібно було зробити креслення так, щоб розміри пряничного будиночка не перевищували цей діаметр, інакше будиночок в кульку не помістився б.

— У соцмережах стільки захопливих відгуків!

– Люди пишуть, що така краса дарує позитивні емоції. До речі, якщо потрусити кульки, наповнені клаптиками рисового паперу, йде «сніг». Чесно скажу, що я трусила ці кульки не раз, бо це видовище заворожує. Довго думала над тим, з чого робити сніг. Ідея використовувати цукрову пудру зразу відпала, бо скляна кулька швидко стає непрозорою. Цукор не підійде, бо падає миттєво. І тоді я в блендері подрібнила рисовий папір, а оскільки він прозорий, то сніжинки вийшли неначе крижані.

Будиночки, створені Оленою Зіберт, — справжні шедеври3

Будиночки, створені Оленою Зіберт, — справжні шедеври

— Який смак у ваших пряничних будиночків цього року?

— Зі спецій я використовувала імбир та корицю. Це дуже смачно! Після того, як пряничний будиночок з'їли, в кульку можна покласти печиво чи цукерки, це також виглядає гарно. А ще діти можуть зробити поробку, наприклад з картону, пластиліну чи полімерної глини і, помістивши у кульку, створити різдвяну інсталяцію.

«Я років у десять навчилась пекти печиво і робила це напередодні Нового року щоразу»

— Не всі наважаться створювати до свят пряничні будиночки. Проте спекти пряники всім по силах. Поділитесь рецептом?

— Залюбки!

Рецепт пряничного тіста

  • 200 г згущеного молока
  • 100 г води
  • 180 г меду
  • дрібка солі
  • 1/3 ч. л. соди
  • 150 г вершкового масла
  • імбир — 0,5 ч. л.
  • кориця — 1 ч. л.

Усі інгредієнти помістити в сотейник, поставити на вогонь, і, помішуючи, щоб все об'єдналось, дати закипіти.

Зняти з вогню, почекати пів години і додати 350 г кукурудзяного борошна. І потім потроху додавати пшеничне борошно (приблизно 500 г), щоб тісто не липло до рук, але залишалось еластичним.

Тісто замісити, завернути в харчову плівку і на чотири години покласти в холодильник.

Розкачати тісто товщиною 2 — 3 мм, сформувати маленькі прянички. Випікати при 180 градусах 10 — 12 хвилин. Якщо ж плануєте робити пряники великі, то збільшіть кількість соди (до 1 ч. л.), щоб вони були пухкенькі.

— А як приготувати глазур для декорування?

– На 1 яєчний білок візьміть 200 г цукрової пудри. Збийте міксером до глянцевої білої маси. При необхідності зробіть більш густу консистенцію, додавши потрошку цукрову пудру. Якщо потрібен більш рідкий варіант, то по краплинах додаємо воду. Потім глазур закладаємо в кондитерський мішок, де відрізаємо тоненький отвір, і можна наносити будь-які візерунки на пряники.

— А як створити їстівні намистини, якими ви декорували будиночки?

— Відсаджуємо через кондитерський мішок з глазурі на пергамент краплі. При кімнатній температурі маленькі намистини висихають через дві години, а великі (діаметром 1 см), — через 10 — 15 годин.

— Який термін зберігання пряничних будиночків?

— Два місяці.

— Які ще ласощі порадите приготувати до свят?

— Мандариновий мармелад на желатині. Ось рецепт.

Мандариновий мармелад на желатині

  • 400 г мандаринового соку (для цього потрібно приблизно 800 г мандаринів)
  • 100 г цукру
  • 35 г желатину
  • 1 ч. л. лимонного соку

Мандариновий сік ділимо на дві рівні частини.

В одну частину додаємо желатин, і чекаємо, поки він набухне. В цей час другу частину соку виливаємо в сотейник, додаємо цукор, лимонний сік і доводимо до кипіння, помішуючи, щоб розчинився цукор. Потім все об'єднуємо, і заливаємо в підготовлені силіконові формочки. Якщо силіконових форм нема, можна будь-яку форму викласти харчовою плівкою, а потім залити масу. Даємо мармеладу охолонути до кімнатної температури, і ставимо в холодильник на 3 — 4 години. Потім дістаємо, ріжемо на кубики — і можна їсти. Зберігати такий домашній желатиновий мармелад потрібно в контейнері в холодильнику.

Олена Зіберт: «Мені приємно, що мої роботи дарують людям позитивні емоції»4

Олена Зіберт: «Мені приємно, що мої роботи дарують людям позитивні емоції»

— Як ви святкували Новий рік у дитинстві?

– У нас вдома завжди були мандарини. Їх смак та аромат асоціюється зі святом. Я років у десять навчилась пекти печиво і робила це напередодні Нового року щоразу. Прикрашала ялинку, з паперу вирізала сніжинки на вікна. Отож, і сьогодні хочеться створювати напередодні свят зимову казку.

Раніше «ФАКТИ» публікували інтерв’ю з дизайнеркою Оксаною Гольською про те, що на створення колекції рукавичок її надихнули вінтажні листівки.

Фото з альбому Олени Зіберт

В тренді
Схожі новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я