1.5 C
Kyiv
Saturday, December 27, 2025

Новини Сьогодні

«Пряничні десерти мають смак та аромат зимових свят», — кондитерка Олена Зіберт

«Пряничні десерти мають смак та аромат зимових свят», — кондитерка Олена Зіберт0

Новий рік не за горами. З особливим нетерпінням очікують свята діти. Цьогоріч відома кондитерка з Чернігова Олена Зіберт створила дві колекції пряничних будиночків: до Дня Святого Миколая (про це «ФАКТИ» розповідали раніше) і різдвяно-новорічну. Кожна справді казкова.

У інтерв’ю «ФАКТАМ» кондитерка Олена Зіберт, роботи якої кілька років тому отримали золото на Всесвітньому конкурсі Virtual Edition COMPETITION, розповіла про різдвяно-новорічну колекцію робіт та поділилась рецептом тирамісу з додаванням пряників.

«На всіх моїх будиночках багато бантів, які зараз у тренді»

— Ось ялинка-хатинка, в якій живе смішна мишка, — говорить Олена Зіберт. — Вона по драбині спускається вниз і разом з пташками прикрашає свою ялинку до свят. А після свят зніме солодкі цукрові кульки з ялинки і поласує ними.

«На  всіх моїх будиночках багато бантів, які зараз у тренді»  - Ось ялинка ‐ хатинка, в якій живе смішна мишка, - говорить Олена Зіберт. - Вона по драбині спускається вниз і разом з пташками прикрашає свою ялинку до свят. А після свят зніме солодкі цукрові кульки з ялинки і поласує ними.1

«На всіх моїх будиночках багато бантів, які зараз у тренді» – Ось ялинка ‐ хатинка, в якій живе смішна мишка, – говорить Олена Зіберт. – Вона по драбині спускається вниз і разом з пташками прикрашає свою ялинку до свят. А після свят зніме солодкі цукрові кульки з ялинки і поласує ними.

На створення хатинки у вигляді ялинки мене надихнули дитячі малюнки моїх дітей, створені у той час, коли вони були ще маленькі. Я подумала, що можу зробити хатинку-ялинку у формі 3-Д пряника, додавши мармеладні віконця і двері. Пряничні деталі ялинки декоровані цукрово-білковою глазур’ю (айсингом). Драбину я зробила з пряничного тіста, сніг — з айсингу, мишку — з мастики, а пташка — це розписаний пряник.

Різноколірні кульки зробила з густого айсингу жовтого, червоного, зеленого і блакитного кольорів. Відсадила з кондитерського мішка на пергамент кружечки однакового діаметра в один сантиметр і просушила протягом доби при кімнатній температурі, потім обережно їх зняла з пергаменту і прикріпила айсингом на ялинку. Зверху на ялинці зав'язала бант із червоної стрічки. Банти зараз в тренді. Отож, на всіх моїх будиночках в цьому році багато бантів.

Цей будиночок створений у палітрі кольорів різдвяних свят 2

Цей будиночок створений у палітрі кольорів різдвяних свят

«Поєднання кориці, імбиру та гвоздики асоціюється із зимою, домом і затишком»

— Кожен будиночок неначе розповідає казку…

— Так. Ось два будиночки, де живуть ельфи, у кожного з них є сім'я. Вони дружать, тому і будинки у них поруч. І перед кожним Різдвом та Новим роком вони допомагають Санта-Клаусу готувати подаруночки для дітей.

Будиночки з ельфами неначе запрошують до світу казки3

Будиночки з ельфами неначе запрошують до світу казки

— Краса!

— А ось зелений будиночок. Тут живуть діти, з настанням зими вони ліплять сніговика, і, оскільки це історія казкова, то сніговик оживає, і вони всі грають в сніжки. З настанням ночі діти повертаються додому, а сніговик їх чекає наступного ранку.

Життєрадісний сніговик надає композиції особливого колориту 4

Життєрадісний сніговик надає композиції особливого колориту

— Чому пряничні будиночки стали символом зимових свят?

— Це не випадково. Спеції для пряників колись були дорогими й використовувались для випічки саме у великі свята, тому пряники асоціювались з особливим часом. Їх пекли взимку напередодні зимових свят, і дім наповнювався теплом і ароматами.

Казка братів Грім про пряничний будиночок зробила цей образ по справжньому казковим. А пряник перетворився на символ свята, казки і дитячої радості. Смак пряників став популярним, бо він одразу дарує відчуття тепла й свята. Поєднання кориці, імбиру та гвоздики асоціюється із зимою, домом і затишком. Ці аромати заспокоюють і повертають приємні спогади. Саме тому пряничний смак з’явився не лише у випічці, а й, наприклад, у напоях.

У тортах пряники можуть використовуватись як елемент декору. У кексах дрібні шматочки пряника додають текстури та аромат спецій. У мусових десертах подрібнені пряники можна використовувати як посипку. Також можна приготувати тірамісу з додаванням пряників. Пряничні десерти мають смак та аромат зимових свят.

— Поділитесь рецептом ?

— Залюбки. У святковому пряничному тирамісу — поєднання класики й смаків зимових свят. Десерт виходить ароматним і дуже смачним. Знадобиться печиво савоярді, великі пряники для тирамісу і кілька маленьких для декорування зверху (у формі ялинок, пряничних чоловічків чи сніжинок). У традиційний крем з вершків і маскарпоне будемо додавати різдвяні спеції — вони зроблять смак глибшим і по-справжньому святковим.

Святкове пряничне тирамісу

Рецепт (для форми 20×25 см)

Інгредієнти:

  • 200 г печива савоярді
  • 200 мл вершків 33%
  • 250 г маскарпоне
  • 6−8 великих пряників
  • 100 г цукрової пудри

Для посипання:

  • 2−3 ст. л. какао-порошку

Спеції (можна адаптувати під свій смак):

  • 1 ч. л. меленої кориці
  • ½ ч. л. меленого кардамону
  • ½ ч. л. меленого імбиру
  • дрібка меленого духмяного перцю
  • цедра ½ апельсина (за бажанням)

Для просочення:

  • 350 мл міцної охолодженої кави (американо)

Каву можна приготувати будь-яким зручним способом — у кавомашині, в турці або навіть використати розчинну. Головне, щоб вона була міцною: кави додаємо більше, ніж зазвичай для пиття. Перед використанням каву обов’язково охолоджуємо — це важливо, щоб печиво савоярді не перетворилося на «кашу».

Вершки збиваємо міксером до густої, кремової консистенції. Додаємо цукрову пудру, маскарпоне, спеції та цедру. Збиваємо зовсім недовго, лише до об’єднання всіх інгредієнтів. Печиво савоярді швидко занурюємо в охолоджену каву не більше ніж на 1- 2 секунди.

Викладаємо перший шар савоярді у форму, зверху — приблизно третину крему. Далі — шар пряників, потім — ще третину крему. Знову — шар савоярді, просоченого кавою, і крем, що залишився. Розрівнюємо поверхню лопаткою та присипаємо какао через ситечко. Прикрашаємо маленькими різдвяними пряничками.

Кожний пряничний будиночок у різдвяно-новорічній колекції Олени Зіберт зачаровує красою5

Кожний пряничний будиночок у різдвяно-новорічній колекції Олени Зіберт зачаровує красою

«Діти печуть пряничні будиночки разом із батьками, вигадують історії та грають із ними»

— Які сьогодні улюблені дитячі смаки, що асоціюються із зимовими святами?

— Для дітей смак Різдва та Нового року — все, що створює атмосферу свята. Це шоколад і какао, печиво і кекси, мандарини… Але пряничні будиночки з мармеладними віконцями, що світяться від ліхтарика, і пряничні чоловічки, яких можна розмалювати глазур’ю, залишаються особливими. Діти печуть їх разом із батьками, прикрашають, вигадують історії та грають із ними, а запах спецій робить свято казковим і затишним. Так різдвяні смаки стають чарівними.

— Якою буде наступна колекція пряничних будиночків?

— Хочу створити будиночки, де залишиться колір пряника, але буде багато різних деталей і дрібних малюнків глазур'ю.

Фото з альбому Олени Зіберт

В тренді
Схожі новини

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я